Jag stod vid kungsträdgården, tittade på Stockholm marathon och hejade på en bekant som sprang. Fantastiskt med så mycket olika människor, personligheter och löpstilar. Det verkligen osar vilja och envishet. Vissa har onekligen märklig löpteknik och jag frågar mig varje gång: Hur har de lärt sig att springa på det där sättet? Har det bara blivit så? De måste ha utvecklat sin egen teknik som de finslipat år efter år och som uppenbarligen funkar för just dem, och även i 42 långa km…

Det finns vissa likheter inom lerduveskyttet. Personer med egenutvecklad teknik som passar just dem. Alla har sin egen personliga stil och mer eller mindre kufiga egenheter. Vissa ropar fram duvan med ett “jaoh”, “uööh”, “kom igen” eller med andra märkliga orala ljud… Men det finns en stor skillnad gentemot löpningen. Om du inte lär dig rätt teknik från början kommer du aldrig att kunna bli riktigt bra och träffa som du önskar. Att lära sig fel från start är förödande, det kommer hindra din utveckling och antagligen leda till att du måste börja om från grunden. Alternativt börjar du skylla på bössan och i värsta fall springer du och köper en ny med liknande resultat :( Här är några anläggningar som INTE rekommenderas.

Anläggning 1

Bakåtlutad

Bakåtlutad anläggning är relativt vanlig bland nybörjare och ibland tjejer. Att tjejer anlägger på detta sätt beror troligen på att bössan upplevs som lite tung och ger framåtvikt. Då är det lätt hänt att du kompenserar detta genom att hänga bakåt. Att skjuta i denna typ av ställning leder till att man tappar balansen och lätt trillar bakåt.

Anläggning 2

Krampaktig

En krampaktig ställning där man griper om bössan så hårt att knogarna vitnar. Skytten är antagligen rädd för att det ska göra ont och smälla. Här kommer både kolv, kind och siktlinje alldeles för lågt. Resultatet blir att du skjuter över samt slår näsan i säkringen i skottögonblicket.

Anläggning 3

Skjuta från höften

Höftskott, bara att glömma på skjutbanan och absolut inte OK! Bara för trickskyttar och cowboys.

Anläggning 4

Attack

Viss mån av attackställning är bra i lerduveskytte. Då är du på hugget och mentalt inställd på att plocka ned duvan så fort som möjligt. Men detta är på tok för mycket och mer lämpat för stående kulskytte. Det här handlar om lerduveskytte och inte strid!

Anläggning 5

Blåaxel

Jag kallar denna anläggning för blåaxel. Ett skott med denna position och troligtvis vill du aldrig mer skjuta igen. Garanterat en smärtsam upplevelse och lär lämna ett saftigt blåmärke efter sig. Bakkappan måste komma ned ordentligt, få stöd mot bröstmuskel och axel så att den inte sparkar bakut vid skottögonblicket.

Är du nyfiken på att prova att skjuta lerduvor? Då tycker jag du ska besöka Haninge jaktskytteklubb och testa “prova-på” banan. Du behöver ingen licens eller förkunskaper. Jag ansvarar ibland för banan och hjälper dig gärna med tips, råd och grunderna i hagelskyttet. Hoppas vi ses!