Förra året, vilket var min andra jaktsäsong efter jägarexamen bestämde jag mig för att prova på kråkjakt. Har tyvärr mest sett just kråka och skarv i mitt område under de senaste åren. Verkar som de är i majoritet nu. Kråkan är en predator(rovdjur) och allätare, en bra viltvårdsinsats är att hålla ned antalet på dem för att ge mer utrymme till andra fåglar och småvilt. Ett sätt att jaga kråka på är att använda sig av en uvbulvan uppsatt i toppen på ett högt träd, ett väl kamoflerat gömsle, hagelbössa och en stor portion tålamod. Kråkor ogillar berguven starkt, de samlar sig gärna för att turas om att attackera den. Våren är lämpligast för kråkjakt i syftet av viltvård.

Under påsken ska man ju pyssla, måla ägg och sätta fjädrar i riset. I år tog jag det till en högre nivå. En klart nördig nivå. Jag bestämde mig för att trimma uvbulvanen med riktiga fjädrar och få mer realistisk känsla på den. Trodde det skulle gå undan men blev många timmars “pyssel” och började nästan ångra att jag hade satt igång.
Vill tacka echoone för inspiration och en grymt bra forumtråd på Robsoft.

Uvbulvan original

Så här ser plastuven ut när man köpt den direkt från butik

Det första man bör göra är att kapa av huvudet och vinkla det mer uppåt. Originalet stirrar mest rakt fram och man vill istället få “Uve” att möta kråkornas blick. Det gör dem mer förbannade och därmed större chans att de attackerar uven.

Fjädrar och lim

Ett snabbtorkande universallim är ett måste

Du behöver är en massa fjädrar och och ett snabbtorkande universallim. En blandning av hönsfjädrar och fasanfjädrar ger en bra kombination. En påse pärlhönsfjädrar är bra för att få in lite mer svärta på uvens bröst. Totalt gick det åt 8 påsar hönsfjädrar, 1 påse pärlhönsfjädrar och 3 påsar fasanfjädrar samt två tuber lim. Fjädrar köper du på Panduro Hobby.

Uvens nya fjädrar

Skönhetsoperationen har påbörjats

Jag började med att limma fast fjädrar på uvens bröst. Lättast är att starta underifrån och limma dit fjädrarna omlott så fjäderpennorna täcks ordentligt. Här och var petade jag dit pärlhönsfjädrar.

Uvens nya vingar

Nya vingfjädrar börjar komma på plats

Till vingarna använde jag de långa fasanfjädrarna. Eftersom uvens rygg är ganska rund är det viktigt att böja eller knäcka fasanfjädrarna för att få dem att följa rundningen fint. Jag började även här underifrån för att göra  överlappningen enklare. Jag kortade också av fjädrarna upptill där pennorna var för grova och svåra att böja. Då blev det lättare att fästa de ovanpåliggande fjädrarna tätt utan att det undre petade igenom. Jag startade med att sätta fast fasanfjädrar på ena sidan(vänster) och sen in till mitten av ryggen. Sen limmade jag dit fjädrar på andra sidan(höger) för att få dem att mötas snyggt på mitten.

Uvens rygg täckt med nya fjädrar

Uvens rygg/baksida är klar

När bröstet och ryggen var klart fortsatte jag med huvudet. Jag gjorde framsidan/ansiktet först. Här använde jag mig av de små och ljusaste hönsfjädrarna då berguven är relativt ljus i ansiktet och framför allt runt näbben. Det blev mycket pusslande och att lägga lager på lager. I pannan och uppe på huvudet var det lättare, där kunde jag utnyttja riktningen och limma fast fjädrarna åt samma håll.

Färdig uv - ansikte i närbild

Färdig uv framifrån

Färdigtrimmad Uve! Berguven har väldigt karaktäristisk svarta ögonbryn så jag valde att förstärka dem rejält. Använde mig av hjort/rådjurshår (Coastal Blacktail Deer) som jag köpte på Stockholms Flugfiskecenter.

Färdig uv i profil

Limlukt och tärande tålamod ledde till att jag fördelade pysslet på tre dagar. Snabbtorkande lim och känsliga fjädrar är ingen bra kombination…Rekommenderar alla som tänkt göra något liknande att ha god tid på sig. Blir man stressad är risken stor att du själv blir en stor fjäderboll ;) Ska bli spännande att låta Uve möta kråkorna men blir först bli till sensommaren/hösten eftersom jakten på kråka slutade 15 april.