…och varför började du jaga? En vanlig och relevant fråga jag ofta får. Jag är ju varken norrlänning, adlig eller bonde…

Det är verkligen ingen självklarhet att ta sig rätten att döda djur. Naturen är deras hem och de var där före oss. För mig är det viktigt att ha det i åtanke och som etisk grund helt avgörande för hur man bedriver jakt och hantering av vilt.

Är man natur, miljö- och friluftsintresserad och uppskattar bra mat är det inte ett långt steg till att börja jaga. Till stor del handlar det om att vistas i skog och mark. Att njuta av det i både regn, snö, kyla och blåst. Se årstiderna, uppleva skiftningarna och följa djurens liv parallellt med mitt eget.

Jag gillar att laga mat och jag gillar kött. För mig personligen känns det bättre att tillaga kött från vilt jag själv fällt än att sponsra butikernas vakumförpackade varor. Då har jag kontroll över livsmedelskedjan samt att jag vet att djuret levt ett bra liv och inte plågats på vägen till min tallrik. Jag värderar köttet mer och behandlar det med respekt. Jag vill bidra så lite som möjligt till köttproduktionen där djuren hålls under tortyrliknande förhållanden, tillförs antibiotika och där kedjan från gård till konsument ofta är lång. På köttguiden kan du läsa mer om köttproduktion, fördelar med viltkött och få hjälp att välja klimatsmart.

Genom jakten lär jag mig mer om djur, kvalitet och råvaror. Det hjälper mig att välja rätt i butiken och förstå skillnaderna på kött och kött

Jag kan rekommendera att se dokumentären Älskade kött som åter igen visar hur det går till inom industrin men som också visar exempel på alternativ till storskaliga jordbruk. Läskigt och inspirerande på samma gång. Positivt är att lokala producenter nu börjar göra sig mer tillgängliga, mindre gårdar som drivs ur ett hållbart perspektiv och som hanterar både djuren och köttet på ett etiskt sätt. Genom att prioritera och handla från lokala gårdar eller t ex äta viltkött kan vi som konsumenter påverka efterfrågan och därmed marknaden. Det är den makt vi har att jobba med. Jag kommer skriva mer om gårdar framöver.

Tyvärr räddar jag inga djur från köttproduktionen genom att jag själv jagar. Men jag vill påstå att jag bidrar till en mer positiv riktning genom att jag inte längre köper importerat eller massproducerat kött. Genom jakten lär jag mig mer om djur, kvalitet och råvaror. Det hjälper mig att välja rätt i butiken och förstå skillnaderna på kött och kött. Mitt motto är egentligen att bara äta kött från vilda djur vilket inte är helt okomplicerat. Men det är ett bra mål.

Jakt är också spänning. Utan spänning skulle jag inte kalla det jakt. Den kan upplevas även om man inte fäller något djur och det handlar inte om att döda. Spänning är att använda sina kunskaper om naturen, tyda den, bli en del av den och inte veta hur väl man lyckas. Att få med sig något ekologiskt kött är en bonus och spänningen är bara en av ingredienserna.

Jag gillar mat och jag gillar djur. För mig är det viktigt med god köttkvalitet samt att inte gynna en marknad vi inte vill kännas vid. Så länge vi äter kött kommer djur att dö och då ska vi värna om deras välmående och se till att de levt ett bra liv.

Bon Appétit!